Janne Jämsä

Tuottaja, Ohjaaja
CV

Osaaminen

Olen työskennellyt erikokoisissa teattereissa vuodesta 2008 lähtien. Tänä aikana olen kasvanut teatterintekijänä huomattavissa määrin: erilaiset työympäristöt ja ammattitaitoiset kollegat ovat opettaneet ja kannustaneet rakentamaan omanlaista ja omannäköistä teatteri-identiteettiä. Teatterityön miellekkyys onkin juuri siinä: jokainen ammattilainen on erilainen ja voi kehittää ammattitaitoaan omannäköisekseen, painottaen ammattitaitoaan eri asioihin. Vahvuuksiani teatterityössä ovat monipuolisuus, avoimuus ja tarkkuus. Olen omaksunut teatterituotannoille olennaisen rytmin ja kaaren, ja tuotantojeni aikataulut syntyvät kuin luonnostaan, ilman puskemista.

Lähetän mielelläni lisää työnäytteitä katsottavaksi. Ota yhteyttä, niin kerron osaamisestani lisää!

LIIKETOIMINTAOSAAMINEN

ESIHENKILÖTYÖ JA JOHTAMINEN

Olen marraskuusta 2017 lähtien työskennellyt päätoimisena yrittäjänä. Tuottajana ja ohjaajana toimiessani olen toiminut esihenkilöasemassa toisinaan kymmenienkin työntekijöiden työryhmille. Helmikuusta 2018 lähtien olen toiminut oman yritykseni (Tuotantoyhtiö Jämsä Oy) toimitusjohtajana työllistäen kymmeniä ihmisiä eri pituisiin työsuhteisiin.

TALOUS

Excel on suuri rakkauteni. Pidän sillä naputtelusta ja laskemisesta. Budjettien laskeminen ja niiden seuraaminen on minulle helppoa ja yllättävän vaivatonta. Tuotantobudjetteja olen laatinut ja seurannut työskennellessäni mm. Linnateatterissa ja teatteriryhmä Ryhmäpaine ry:ssä, jossa toimin myös yhdistyksen rahastonhoitajana. Kirjanpidot ovat tulleet tutuksi yritystoimintani kautta, jota olen harjoittanut jo vuodesta 2010 lähtien.

APURAHAT

Vuodesta 2013 lähtien olen aktivoitunut hakemaan apurahoja eri instansseilta, esimerkiksi Opetus- ja kulttuuriministeriöltä (saatu 2013, 2020 ja 2021), Turun Teatterisäätiöltä (saatu 2017, 2018, 2019 ja 2020) sekä Pieksämäen kaupungilta (saatu 2017). Apurahoja olen hakenut niin yksityishenkilönä kuin yhdistyksen, yrityksen tai työryhmän edustajana.

YHTEISTYÖKUMPPANUUDET JA SPONSOROINTI

Työskennellessäni Uudessa Iloisessa Teatterissa olin mukana hoitamassa teatterin yhteistyökumppanuuksia. Etsin myös aktiivisesti uusia yhteistyökumppaneita tarpeen mukaan.

TEATTERI-ILMAISU

OPETTAMINEN JA OHJAAMINEN

Olen toiminut vuodesta 2008 lähtien teatteri-ilmaisun opettajana mm. Pieksämäen Seutuopistossa. Vuonna 2012 toimin myös Pieksämäen Seutuopiston taideaineiden opettajan sijaisena. Esimieheni kirjoittaman suosituksen voit lukea oheisesta linkistä.

Ohjaajana olen kiinnostunut monenlaisista teoksista; vuosien aikana olen ohjannut vauvateatteria, koko perheelle suunnattuja esityksiä, draamaa, komediaa kuin musikaalejakin. Vuonna 2014 vierailin Poleenin teatterissa ohjaajana ohjaten Henrik Ibsenin klassikon Villisorsa. Tuottaja Jari Tuonosen suosituksen voit lukea täältä.

Otteita ohjaamieni esitysten kriitikeistä voit luketa täältä.

ESIINTYMINEN

Olen monipuolinen ja kokenut esiintyjä. Vuosina 2002-2008 olin mukana kymmenissä harrastajateatterituotannoissa näyttelijänä. Vuodesta 2008 lähtien olen toiminut juontajana ja esiintyjänä useissa erilaisissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa. Olen myös tuottanut ja esittänyt kolme monologia: Keisarin uudet vaatteet sai ensi-iltansa syksyllä 2007 Kulttuurikeskus Poleenissa ja Solone – sooloesitys yksinäisyydestä syksyllä 2012 The International School of Krakowissa. Omatulkintani Nikolai Gogolin klassikosta Mielipuolen päiväkirja oli omassa ohjelmistossani syksyllä 2014 vieraillen mm. helsinkiläisessä Valtimonteatterissa.

TUOTANTOPROSESSIT

AIKATAULUTUS JA KALENTERISUUNNITTELU

Aikatauluttaminen ja kalenterisuunnittelu on myös yksi suurista rakkauden kohteistani. Tuottajana työskennellessäni rakennan mielelläni selkeät ja toimivat aikataulut, joissa on otettu huomioon ryhmän resurssit kaikin puolin. Kalenterisuunnittelusta olen ollut vastuussa Linnateatterissa, jossa parhaimmillaan olen rakentanut esityskalenteria neljälle eri näyttämölle.

Ohjelmistosuunnittelu

Ohjelmistosuunnitteluun olen osallistunut pääasiallisesti työskennellessäni Kulttuurikeskus Poleenissa, Linnateatterissa kuin omassa yrityksessänikin. Linnateatterissa työnkuvaani kuului vierailuohjelmiston suunnitteleminen ja esitysten buukkaaminen, joka oli varsin antoisaa ja mielenkiintoista työtä.

KIERTUETUOTANTO JA KIERTUE-ESITYSTEN MYYNTI

Kiertuetuotantoa olen tehnyt niin Uudessa Iloisessa Teatterissa, Linnateatterissa kuin omassa yrityksessänikin. Olen vastannut aina kiertuetuotannon lisäksi myös kiertue-esitysten myynnistä. Vuodesta 2015 lähtien olen myynyt yli 800 kiertue-esitystä ympäri Suomen, muutamia Ruotsiinkin. Tällä hetkellä vastaan yli kymmenen esittävän taiteen esityksen kiertuemyynnistä ja -tuotannosta.

MARKKINOINTI JA VIESTINTÄ

MARKKINOINTISUUNNITTELU

Olen työskennellyt myös markkinoinnin ja myynnin parissa useimmissa aikaisemmissa työpaikoissani. Linnateatterissa vastasin vuonna 2016 puolen vuoden aikana myös teatterin markkinoinnista, jolloin uudistimme mm. teatterin kausiesitteen. Omassa yrityksessäni olen tottunut vastaamaan niin kiertue-esitysten kuin yhteistuotantojenkin markkinoinnista eri paikkakunnilla; paikallismediat kuin muutkin medialalla toimivat palveluntarjoajat ovat tulleet viime vuosina tutuiksi.

TIEDOTTEET JA LEHTIJUTUT

Tuotannon ammattilaisena olen tottunut myös kirjoittamaan erilaisia tiedotteita sekä markkinointitekstejä. Pidän tiedotteen rakenteessa keskustelevuudesta ja suorista lainauksista.

Muutamia kirjoittamiani tiedotteita pääset lukemaan tästä: Herra Hakkarainen seikkailee, 3.7.2018 ja Lava-ammuntaa V, 27.8.2017.

GRAAFISET TYÖT

Olen tottunut myös suunnittelemaan pienimuotoisia flyereita, julisteita tai mainoksia. Hallitsen erinomaisesti Photoshopin, mutta osaan hyödyntää myös InDesignia taittotöissäni. Osaamisestani on ollut hyötyä ammattigraafikoiden ja muiden media-alan osaajien kanssa työskentelyssä.

HARRASTUKSENA ESITYSVALOKUVAUS

Aikaisemmin pienemmissä ryhmissä toimiessani ohjaajana tai tuottajana, olen kuvannut myös esitysten promo- ja esityskuvat, joita on hyödynnetty esitysten markkinoinnissa ja viestinnässä. Tässä esimerkkejä muutamista ottamistani esityskuvista esityksistä Kymmenen tikkua laudalla ja Pieni Tulitikkutyttö.